Thursday, 10 February 2011

Jom Buat Header tanpa Photoshop

hye guys.. lama tak bertutorial dekat blog ni.. ada yang perasan tak blog cik cahaya ada yang baru.. hahaha razz haih~ bahagianya dalam hati.. :face12: dapat juga buat apa yang Cik Cahaya mau, selepas godek tutorial sana sini.. uh ngantuk.. :face34: now Cik Cahaya nak kongsi buat header blog tanpa mengunakan PHOTOSHOP.. al-maklum lah Cik Cahaya ni tak PRO PhotoShop.. pening ah nak godek sana, godek sini..

okie lah.. langkah pertama korunk mesti ada PhotosScape and GIMP.. kalau tak ada korunk boleh Download kat sini.. PhotoScape, and GIMP...

langkah pertama korunk buat dulu header yang korunk nak kat Photoscape, cam pic kat bawah ni.. tak kisah lah korunk nak tampal pic atau pun perkataan je.. yang sure korunk save pic neh sebagai JPG okie..


langkah ke dua korunk buka GIMP korunk tuh.. :99: " File " then :99: " Open ", lepas tuh korunk cari pic yang korunk simpan tadi..



langkah ke tiga : dah buka cam kat atas ni, korunk :99: "LAYER" then g kat " TRANPARENCY" then pilih "ADD ALPHA CHANNEL "..

langkah ke empat : korunk tekan FUZZY.. bagi yang tak tau pe tuh FUZZY, cik cahaya ada letakkan pic kat bawah ni..

Then click pada header korunk tuh okie.. :face12:

langkah ke lima: lepas dah click pada pic header korunk.. korunk :99: " Edit " then pilih " CLEAR DELETE "pastikan pic korunk jadik cam bawah ni ok..


then lankah ke enam korunk save lah sebagai PNG atau pun GIFT.. jangan JPG tau.. nanti tak menjadi plak.. huhuhu..

okie settle dah.. selamat mencuba.. :face40: any request atau konfius boleh tinggalkan comment kamu yah... semoga berjaya..

p/s : pppsss~ header Cik Cahaya ada hujan lah, cuba g mouse korunk kat header tuh, comelkan?? hahaha.. :10:

3 comments:

  1. cmne nk wat ada hujan2 kat header tu ble kte grak kn mouse kat ctu?

    ReplyDelete
  2. cmne nx ltakkn header yg dha siap tu ke dlm blog?

    ReplyDelete

saya tahu kamu sayang saya.. :)